Park prirode Telašćica

Lokacija: Dugi otokDuljina: 9,6 kmVisinska razlika: 342 mTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Telašćica se najčešće spominje kao mirna “luka” u koju se sklanjaju nautičari na području Kornata. Nalazi se na jugoistoku Dugog otoka i odlikuje se iznimnom ljepotom, te je s toga proglašena parkom prirode. Uvala je duboka oko 8 km, na najširem dijelu skoro je 2 km široka, a krase je bezbrojne manje uvale i niz otočića. Međutim, tu nije kraj svim čudima Telašćice. Ona tu tek počinju!

Telašćica

Kratke upute

U Telašćicu možete uploviti brodom, a možete joj pristupiti i s kopna. Glavni kopneni ulaz u park prirode je ovdje: 43.93505341084286, 15.146734013668853. Kada skrenete s glavne ceste Zaglav – Sali, vidjet ćete table i kućicu za prodaju ulaznica. Uz ulaznice dobijete i kartu koja sadrži sve znamenitosti parka. Karta koju smo dobili za vrijeme našeg posjeta je vrlo maštovito osmišljena. Način kako je papir savijen je nešto što do sada nismo vidjeli i osim odlične estetike, rješenje je i vrlo praktično.

Ulaznice su korektne cijene i vrijede 24 h, tako da s istom ulaznicom možete praktički obilaziti park dva dana. To je zgodno ukoliko ljeti želite izbjeći doba dana kada je najvruće, tako da su dva kasna popodneva taman dovoljna za obići glavne dijelove parka bez žurbe. U parku vam ne bi bilo dosadno da ostanete i tjedan dana, ali dva popodneva su dovoljna za vidjeti najzanimljivije lokacije i steći dojam što Telašćica jeste.

Nakon ulaska u park, treba vam 1,4 km vožnje do obale mora, najdublje točke zaljeva, odakle se vide prva dva otoka – Gornji i Donji Škoj.

Telašćica

Ako su vam cilj glavne atrakcije parka, onda nastavite cestom uz more desno. Ne skrećući nigdje, nakon 2,2 km dolazite do raskrižja koje je u obliku slova “X”. Tu idete dijagonalno / ravno, te nakon 1,5 km vožnje stižete do parkinga. Autom se u principu može i dalje, ali je zabranjeno, što sasvim opravdavamo, jer ovo je ipak oaza mira.

Telašćica
Popločana staza od parkinga prema istoku

Laganom šetnjom idućih 1,7 km mogu se nekome činiti dosadnim. Prvi dio staze je popločan i prolazi uglavnom kroz područje niskog raslinja, a onda se opet izbija na obalu. Staza vas vodi do restorana i male lučice. Od tu treba 250 m do jezera.

Jezero Mir

Telašćica

Na jugozapadnom dijelu Parka prirode Telašćica nalazi se jezero Mir. Kada stanete na njegovu obalu bit će vam jasno zbog čega je dobio takvo ime.

Telašćica

Jezero je depresija koja se kroz mikropukotine puni morem, a zbog plićine (6 m) i efekta evaporacije, salinitet vode je veći od okolnog mora. Dužine je 900 m i širine 300 m.

Telašćica

Staza koja ide desno uz obalu jezera, svako malo ima odvojke koji idu uzbrdo. Ono što vas čeka na tom brdu ne može se prenijeti fotografijama, a opis riječima može biti samo informativan. Kako smisao života nije prikupljanje informacija nego iskustava, to ipak morate iskusiti uživo.

Strmac

Telašćica

S vanjske strane Telašćice, strane koja gleda prema otvorenom moru, nalazi se Strmac. To je vijenac impozantnih okomitih litica, koje dosežu i preko 160 m visine. Od jezera ih dijeli svega stotinjak metara, tako da bi kraj jezera mogao biti najudaljenija točka kružne staze. Od jezera se može i dalje ići na jugoistok prema plaži Lojišće, ali to smo ostavili za neki drugi put.

Telašćica
Telašćica

S ove točke, rubom litica vodi pješačka staza nazad na zapad. Kako visina raste, pogledi koji se otvaraju postaju spektakularni. Krajolik je vrlo dramatičan i na momente surov. Dubina mora je ovdje na nekim mjestima i do 85 m. Ovo je stanište mnogih biljnih i životinjskih vrsta od kojih je više njih endemično. Dubine također kriju vrlo rijetke vrste. Ovdje se nalazi i kolonija crvenih koralja.

Telašćica

Grpašćak

Grpašćak je najviši vrh Telašćice. S parkinga na kojem smo ostavili auto vodi pješačka staza, niti kilometar dužine i 130 m visinske razlike. Ali, ako hoćete, sjednete u auto i cestom se preko ranije spomenutog raskrižja u obliku slova “X”, dovezete do vrha sa druge strane, ovdje: 43.905561929963426, 15.133938507275136

Telašćica

Grpašćak nas je dočekao u gradilištu. Naime, u tijeku su bili radovi na uređenju tvrđave i izgradnji prezentacijskog centra. Nismo ljubitelji prezentacijskih centara, jer prirodi nije potrebna prezentacija. Ona sama to čini najbolje. OK, vjerojatno će se tu prezentirati zanimljivosti parka prirode, flora, fauna, geologija… Ali, obično sa takvim sadržajima dođe čitav “vašar”, putujući cirkus ljudske pohlepe, neukusa i apsurda – kafići, agregati, suveniri, sladoledi… Sve ono što ovamo ne pripada. Srećom, gradilište je bilo neaktivno pa samo uživali u tišini i fascinaciji prirodom.

Telašćica
Pogled prema Kornatima
Telašćica
Telašćica

Grpašćak je jedno od mjesta na kojima biste mogli ostati zauvijek. Na koju god stranu se okrenuli pogledi su spektakularni!

Prema istoku pogled puca na Kornate. Jugozapad pruža hipnotozirajuću mirnoću pučine sa obrisima Italije na dijelovima horizonta. Sjeverozapad je izložio pogledima šumsku kulisu koja je u sebi imala neku notu mitskog i praiskonskog. Jurski park je jedna od asocijacija. Sjever otvara poglede na Zadarski arhipelag. Preko jezera Mir, Iža, Pašmana i Ugljana, pogled seže sve do velebnog Velebita!

Telašćica
Velebit u daljini
Telašćica
Telašćica
Telašćica
Telašćica
Heliodrom

Na kružnom betonskom platou / heliodromu, dočekali smo zalazak sunca. Nije bio jedan od onih spektakularnih kao pred buru, ali ovdje je sve na potenciju fascinantnije od uobičajenog. Po tko zna koji put smo uzdahnuli “Dugi otok je čudo!”.

Telašćica
Telašćica
Telašćica

Ostalo

Od ostalih stvari svakako vrijedi istaknuti bogata arheološka nalazišta iz prapovijesti, antike, srednjeg i novog vijeka. Od ilirskog groba, grobnih humaca (gomila), rimske ville Rustice, crkve sv. Viktora, crkve sv. Luke, pa do ostataka crkve sv. Ivana u Stivanjem polju. Polja, maslinici, šume… Telašćica ima toliko toga, a samo je mali dio Dugog otoka. Dugi otok je čudo!

Telašćica
Telašćica
Telašćica
Telašćica
Crkva sv. Ante
Telašćica
Dio priče o ekologiji