Kopački rit

Lokacija: Kopačevo, BiljeDuljina: 1,3 kmTežina: LaganoOznaka težine: K1, T1, VR1
Kopački rit

Bili smo poslovno u Osijeku, inače nama jednom od nadražih gradova, i htjeli smo po svaku cijenu konačno vidjeti Kopački rit, jednog od najznačajnijih prirodnih fenomena ne samo Baranje nego i Hrvatske.

Iako smo ga tog tmurnog, oblačnog dana zatekli u njegovom možda najlošijem izdanju, naime kasna jesen je već bila ogolila krošnje stabala, a priroda se spremala na zimski počinak, svejedno nas je oduševio u svakom pogledu i jedva čekamo da ga posjetimo krajem proljeća ili početkom ljeta kada sve opet bude bujalo životom, a lopoči krasili jezera.

Bilo je već poprilično kasno, tako da smo imali ludu sreću, jer smo uhvatili zadnji brod te sezone. Vodene površine Parka obilaze se s većim turističkim brodovima, ali postoje i ture u malim brzim čamcima što idući put svakako namjeravamo isprobati!

Kopački rit
Kopački rit

Osim brodova, dio Parka može se obići biciklom i pješke, a posebno su atraktivne drvene staze na početku Parka koje vas većim dijelom vode iznad površine vode. Duljina ove stazu u jednom smjeru je nekih 700 m, odakle možete nastaviti do pristaništa za brodove (45.6122109889901, 18.799513948537825) do kojeg će vam trebati još nekih 500 m. Drvene staze imaju više međusobnih spojeva, tako da vam čitav obilazak može biti kružan ili čak cik-cak ako tako odlučite.

Ukoliko želite, do pristaništa za brodove možete doći i autom, jer pored prolazi lokalna cesta.

Park prirode Kopački rit najstariji je proglašeni park prirode u Hrvatskoj, utemeljen 1976. godine. Najvažniji je ornitološki rezervat u kojem se gnijezdi oko 140 vrsta ptica, a pokazatelj njegove izuzetne bioraznolikosti je i brojka od 2000 bioloških vrsta koje ovdje obitavaju. Obuhvaća površinu od preko 170 km2 između Drave i Dunava. Unutar njega se nalazi i Posebni zoološki rezervat. Kopački rit je 1993. godine proglašen međunarodno značajnim močvarnim područjem zaštićen Ramsarskom konvencijom. Veći dio vodenog sustava čine Kopačko jezero i jezero Sakadaš koji su prirodnim kanalima spojeni sa Dunavom.

Osim prirodnih ljepota, svidjeli su nam se i postav izložbe o flori i fauni Parka, te drugi popratni sadržaji.

Svakako bismo pohvalili Javnu ustanovu parka prirode na ekološkoj osviještenosti. I dok mnogi naši parkovi prirode, park šume, pa i nacionalni parkovi ne vode računa o takvim detaljima, ovdje smo vidjeli da se unutar parka uglavnom prometuje na električni pogon.

Kopački rit
Auta Parka na punjenju

Posebno su nas oduševili brodovi koji su praktički nečujni, a napajaju se solarnim panelima postavljenim na krovu. U razgovoru s kapetanom dobili smo informaciju da se brodovi mogu puniti i preko utičnice, ali da su solarni paneli toliko učinkoviti da su sasvim dovoljni za napajanje broda čak i pri oblačnom vremenu.

Dan smo završili u jednom prekrasnom restoranu, uz vatru u ugodnoj atmosferi tamburaša. Baranja je poznata po gastronomiji, a dimljena panceta od šarana je nešto najljepše što smo ikada probali.

Kopački rit
Kopački rit
Kopački rit
Kopački rit
Kopački rit
Kopački rit
Kopački rit
Kopački rit
Kopački rit