Crljivički stećci i bunari

Lokacija: Cista VelikaDuljina: 100 mVisinska razlika: 5 mTežina: Vrlo laganoOznaka težine: K1, T1, VR1

Arheološki lokalitet Velika i Mala Crljivica u Cisti Velikoj nekropola je s najvećom i najznačajnijom skupinom stećaka u Hrvatskoj i proglašen je 2016. godine Svjetskom baštinom UNESCO-a. Njih 90-ak razbacano je po livadi s obje strane ceste.

Stećci su nadgrobni spomenici, korišteni kod ukopa ljudi svih kršćanskih vjeroispovijesti, nastali između 12. i 16. stoljeća, a tipični uglavnom za BiH i rubna područja susjednih država. Često su ukrašeni ornamentikom slične tematike koja uglavnom prikazuje motive dvoboja, ratnike, konjanike, kola, stilizirane ljiljane, križeve, zvijezde i sl. Neki sadrže i natpise pisane bosančicom (hrvatskom ćirilicom), što je slučaj i s dva stećka sa ovog lokaliteta.

Nekropola u Cisti Velikoj je najveća i najznačajnija u Hrvatskoj. Srednjovijekovni bunari u ponikvi pored čine ovaj lokalitet još zanimljivijim.

Osim stećaka, s južne strane ceste livada se spušta u udolinu (ponikvu) u kojoj se smjestilo sedam srednjovjekovnih bunara koji tvore zaista atraktivan prizor.

Crljivica
Srednjovijekovni bunari

Crljivički lokalitet se nalazi na dosta prometnoj cesti gdje se vozi velikim brzinama, pa tako treba paziti dok se pretrčava s jednog njegovog dijela na drugi. Inače je lako dostupan, jer odmah uz cestu postoji veliki parking.

Crljivica
Crljivica
Crljivica
Crljivica
Crljivica
Crljivica